2014. július 5., szombat

Az elbocsátott szülésznő története Heti Válasz cikke

Óriási felháborodást keltett a budapesti szülésznő elbocsátásaÓriási felháborodást keltett a budapesti szülésznő elbocsátása



Valóságos petíciós mozgalom bontakozott ki a Szent Imre kórházból kitett szülésznő, a természetes szülés egyik legnépszerűbb hazai művelője, Vass Gabriella támogatására. A kórház ma sajtótájékoztatón ismertette saját álláspontját. A szülészetet vezető Sziller István szerint az ő joga és felelőssége eldönteni, hogy milyen csapattal dolgozik együtt.Tegnap terjedelmes publicisztikát szenteltünk a budapesti Szent Imre kórházat érintő friss botránynak. A témával kapcsolatos, a Facebookon példátlan tempóban „osztódó” írásokra is reagált egy ma délutáni sajtótájékoztatón a kórház szülészetét vezető Sziller István, illetve helyettese, Urbán Márta. Az eseményen egyértelművé vált; nem csak a Vass Gabriellánál korábban szült kismamák szervezkednek a szakember megtartásáért; néhány hete a Szent Imre szülészetén dolgozók közel harmada is aláírásával állt ki a természetes szülés egyik legnépszerűbb hazai művelője mellett.
Sziller István és Urbán Márta a mai sajtótájékoztatónLapunk kérdésére Sziller István egyértelművé tette: szakmai konfliktusa volt Vass Gabriellával, ezért tekintett el a segítő szakmákban dolgozó nők Aranyanyu-presztízsdíja korábbi döntőseként is ismert szülésznő további alkalmazásától. Mint mondta, „szülésészleléssel” kapcsolatos problémái voltak Vass Gabriellával; ez azt jelenti, hogy megítélése szerint a szülésznő munkamódszere néha a magzatok veszélyeztetésével jár. A Válasz.hu megkeresésére a szülésznő minderre úgy reagált: munkája során mindig a WHO előírásaihoz tartotta magát, az már nem az ő problémája, „ha az Egészségügyi Világszervezet és egyes kórházi vezetők szakmai felfogása eltér egymástól”. Sziller doktort arról is kérdeztük, miért nem támogatta, hogy az ugyancsak a „kórházi otthonszülésnek” elkötelezett Dékány Ágnes orvost – gyesről visszatérvén – újra foglalkoztassa a kórház. A főorvos leszögezte: „az ő munkáját nem ismerem, korábban nem dolgoztunk együtt, ugyanakkor ezért a csapatért nekem kell vállalni a felelősséget, és olyanokkal szeretnék együtt dolgozni, akikért felelősséget tudok vállalni”.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése