2014. október 9., csütörtök

Ennyi volt – menekülnek az orvosok a híres budai szülészetről

A Róbert Károly Magánkórház fogadta be a Szent Imre Kórházból kirúgott, eltanácsolt, illetve távozásra bírt természetesszülés-párti bábákat és orvosokat. Már nemcsak Vass Gabrielláról és Dékány Ágnesről van szó, a hasonló szemléletű kollégák sorra hagyják el a közintézményt.
A nyár folyamán a Heti Válasz és a Válasz.hu is beszámolt arról, hogy a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház váratlanul nem hosszabbította meg Vass Gabriella szülésznő munkaviszonyát, a természetes szülésnek ugyancsak elkötelezett, gyesről visszatérő Dékány Ágnest pedig nem engedte újra munkába állni. Fiatal családok petíciós mozgalmat indítottak az elbocsátott szakemberek visszavételéért – attól tartva, hogy nem marad olyan közkórház, ahol kvázi otthoni körülmények között, háborítatlanul, beavatkozás-mentesen lehet szülni. A példátlan összefogás csúcspontjaként olyan hírességek álltak ki a Szent Imre Kórházból „kiszorított” természetesszülés-párti szülésznő és szülészorvos mellett, mint Böjte Csaba, Bagdy Emőke, Novák Péter, Kubik Anna, Hernádi Judit és a Kokas–Kelemen-házaspár.
Fotó: AFP/Europress
Nyílt levelükben egyebek mellett ezt írták: „A természetes szülés hívei nem alternatív mozgalmárok, hanem életigenlő emberek. A természetes szülés éppen olyan, mint a természetes étkezés: adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentes. A természetes, de egyben biztonságos szülés művelői pedig olyan szakemberek, akik az emberi szó, az érintés, a türelem és az odafigyelés eszközeit használják gyógyszerek, metszések és ilyen-olyan biztonsági berendezések rutinszerű alkalmazása helyett. Nem érdekből vagy számításból, hanem tapasztalaton alapuló meggyőződésből (…). Meggyőződésünk: az országnak szüksége van a természetes szülés újrafelfedezésére, kultúrájának helyreállítására! Nem lehet csak a magánkórházakat megfizetni képes állampolgárok kiváltsága, hogy természetes körülmények között szüljenek!”
Noha a kormány már tett lépéseket annak érdekében, hogy jogszabályi védelmet biztosítson a természetes szülés igénylőinek és művelőinek, illetve több döntéshozó is támogatja, hogy létrejöjjön a „kórházi otthonszülés” referenciaintézménye, mindez egyelőre csak remény. Mára éppen az következett be, amitől a fent idézett nyílt levél aláírói leginkább tartottak: mivel a Szent Imre Kórházból Vass Gabrielláék esete óta folyamatos az orvos- és szülésznő-kiáramlás, lassan oda jutunk, hogy „csak a magánkórházakat megfizetni képes állampolgárok kiváltsága, hogy természetes körülmények között szüljenek”. A Válasz.hu információi szerint ugyanis Vass Gabriella és Dékány Ágnes mellett Kovács Zoltán orvos is elhagyta a Szent Imrét, és már biztos, hogy a következő hetekben újabb szakemberek távoznak a kórházból. A Szent Imréből „kiutált” természetesszülés-párti bábákat és orvosokat információink szerint egyetlen közintézmény sem akarta munkacsoportként foglalkoztatni, a Róbert Károly Magánkórház viszont – érzékelve a társadalmi igényt – örömmel befogadja az érintetteket. Üröm az örömben, hogy a szülés és a kiegészítő kórházi szolgáltatások tarifája itt 400 ezer forint körül mozog.
Pikáns, hogy a Családháló.hu portál ilyen körülmények között rendez konferenciát a természetes szülésről október 10-én pénteken a Művészetek Palotájában – Szülési szabadság címmel. Miként jeleztük, közkórházi szinten éppen hogy korlátozódni látszik a szülési szabadság. Mindenesetre a konferencián felszólal a Szent Imrében még megtűrt Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, valamint Horváthné Kondor Katalin szülésznő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése